Cod unic de identificare european EUID

Postat la 04 Iulie 2017

Tot ce trebuie sa stii despre EUID, noul cod unic de identificare european

 

7 iulie 2017 este termenul la care toti profesionistii din Romania,  toate firmele  indiferent ca sunt persoane fizice autorizate, SRL, II, IF se vor inregistra la Registrul Comertului (ONRC) prin codul EUID. Altfel spus, acest cod este parte dintr-o  baza de date interconectata, ce cuprinde antreprenori europeni, inclusiv pe cei  din Romania, indiferent de forma de organizare a respectivei entitati. Astfel, orice antreprenor din Europa poate afla informatii referitoare la starea juridica a companiilor din Uniunea Europeana.

Aceasta prevedere este o consencinta a necesitatii unei baze de date unitare la nivelul UE, stabilita in Romania prin Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii în registrul comertului, care transpune Directiva 2012/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iunie 2012 de modificare a Directivei 89/666/CEE a Consiliului și a Directivelor 2005/56/CE si 2009/101/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului in ceea ce privește interconectarea registrelor centrale, ale comertului si ale societatilor.EUID 2017 - cod unic european de identificare

Ce este EUID ?

EUID  este acronim de la Effective User Identifier si prin  un cod unic unic la nivelul comunitatii europene care permite contribuabililor, indiferent de natura lor juridica, sa acceseze informatii  interconectate printr-un sistem european. Astfel, pe langa numarul de inregistrare la Registrul Comertului si cod unic de inregistrare fiscala (CUI), persoanele juridice si persoanele fizice autorizate, vor fi identificate in Registrul Comertului printr-un cod suplimentar de identificare  atribuit la nivel european, respectiv acest EUID.

Aceasta  este urmare a unei prevederi comunitare prin care se stabileste infiintarea unui sistem de interconectare  a registrelor comertului din Uniunea Europeana, sistem din care va face parte inclusiv ONRC. Acesta este un demers pentru transparenta in justitie si comert pe teritoriul UE.

Unde vor fi gasite informatiile despre firme cuprinse sub codul EUID?

Codul EUID  si acest registru de interconectare la nivel european sunt  create pentru a asigura transparenta si un mediu de afaceri mai sigur, permitand oricarui antreprenor sa aiba acces la informatii despre potentiali parteneri din alte tari in mod gratuit, accesand informatiile  prin Intermediul unui portal cu informatii globale despre justitie.

Portalul de interconectare la nivel european din domeniul justitiei ofera informatii utile pentru cetateni, precum gasirea unui avocat la nivel comunitar, despre practicieni in domeniul justitiei,  despre intreprinderi, despre intreprinderi si magistrati din tarile Uniunii Europene interconectate la aceasta baza de date.  

Astfel oricine poate verifica informatii despre firme si profesionisti din domeniul justitiei din Europa online, sub rezerva ca respectiva firma sa fi inregistrt noul cod unic de identificare european.

Informatiile cuprinse sub codul EUID ( identificator unic la nivel european ) se pot accesa gratuit de catre orice utilizator de internet.

Care sunt informatiile cuprinse in EUID?

Potrivit Legii nr. 152/2015, codul EUID care se va inmatricula incepand cu 7 iulie 2017 va cuprinde:

 • denumirea firmei inregistrate la ONRC forma juridică

 • sediul social/profesional

 • numarul de inregistrare la ONRC

 • codul unic de inregistrare fiscala in Romania (CUI)

 • codul unic de identificare la nivel european (EUID)

 • starea firmei

 • daca este necesar, in registru vor fi incluse si alte elemente de identificare care sa elimine erorile de identificare la nivel european, elemente neprecizate la ora actuala, dar care ar putea fi reglementate pe viitor prin Ordin al Ministrului Justitiei.

Care sunt beneficiile antreprenorilor prin existenta codului EUID?

Prin aceasta baza de date europeana a firmelor si a codului EUID antreprenorii pot regasi informatii despre existenta si starea de functionare a unei activitati profesionale, de la sediu comercial, la radieri sau insolvente.

Astfel, acest portal ajuta antreprenorii sa verifice potentialii parteneri de afaceri, starea de functionare a firmei, ceea ce elimina riscuri comerciale.

 

Aspecte nespecificate in Legea numarul 152/2015 despre EUID

 

Daca este evident ca toate firmele care se vor inregistra din 7 iulie 2017 vor primi acest cod de identificare la nivel european (EUID), exista aspecte pe care Legea nr. 152/2017 nu le clarifica deplin si care, cel mai probabil, vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Justitiei.

Informatii nespecificate in cuprinsul Legii nr. 152/2015:

 • procedura efectiva de inregistrare a codului EUID si cum se aplica aceasta lege pentru firmele infiintate inainte de 7 iulie 2017. Altfel spus, cand si cum trebuie firmele mai vechi de 7 iulie 2017 sa preschimbe certificatul de inregistrare la ONRC;

 • daca exista un termen limita pana la care firmele infiintate inainte de 7 iulie 2017 trebuie sa preschimbe certificatul de inregistrare la ONRC sau, pentru ca acest demers se face la cerere, termenul ramane deschis, iar antreprenorul va obtine EUID doar daca are nevoie la un moment dat;

 • solicitarea preschimbarii se face la cerere de catre antreprenori, nu sunt specificate situatiile in care o firma este obligata sa aiba cod EUID (spre exemplu, daca este obligatoriu pentru firmele care sunt implicate in parteneriate europene sau pentru toti profesionistii indiferent ca fac sa nu schimburi comerciale cu o firma dintr-un stat membru UE);

 • costurile inregistrarii codului EUID la ONRC;

 • modul in care acest cod unic va fi cuprins in facturi, in contabilitate

Codul EUID in contabilitate

Este unul dintre elementele neprecizate in cuprinsul Legii nr. 152/2015, dar codul EUID va fi un element de identificare esential pentru firme. Asadar, codul unic de identificare EUID fi inclus in elementele de identificare din facturi.

Ca orice schimbare majora in elementele de functioare ale unei activitati comerciale, obtinerea codului unic de identificare europeana poate fi un demers birocratic consumator de timp.  noi va putem ajuta sa schimbati codul EUID.

Sursa foto: pixabay.com