Protejare proprietate industriala pe cale nationala, comunitara si internationala (inregistrare marci, desene si modele, brevete de inventie)

Inregistrare marca
Marca reprezinta semnul reprezentativ al afacerii dumneavoastra, concretizarea  profilului firmei printr-o imagine susceptibila de a reprezenta  domeniul de activitate si categoria  la care se face apel.

Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane. Pot sa constituie marci semne distinctive cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau ambalajului sau, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne.

Durata totala de protectie a unei marci este de 10 ani.

Reglementare juridica : Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice republicata.

Autoritatea competenta in ceea ce priveste inregistrarea:

O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania), O.H.I.M. (Office of Harmonization for the Internal Market -Oficiul European) sau W.I.P.O. (World Intellectual Property Organization – Oficiul International), in functie de teritoriul pe care se doreste protectia marcii (la nivel national, comunitar sau international).
 

Desene si modele
Desen - aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, in deosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale si/sau ornamentatia produsului in sine.

Model - aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in trei dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, in deosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau ornamentatia produsului in sine.

Durata totala de protectie a unui desen sau model este de 25 de ani.

Reglementare juridica: Legea 129/1992 privind protectia desenelor si a modelelor.

Autoritatea competenta in ceea ce priveste inregistrarea:

O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania), O.H.I.M. (Office of Harmonization for the Internal Market -Oficiul European) sau W.I.P.O. (World Intellectual Property Organization – Oficiul International), in functie de teritoriul pe care se doreste protectia desenului si/sau a modelului (la nivel national, comunitar sau international).
 

Brevet de inventie
Brevetul poate fi acordat pentru orice inventie avand ca obiect un produs sau un procedeu , toate domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala.
Durata brevetului de inventie este 20 de ani, cu incepere de la data de depozit.

Reglementare juridica: Legea 64/1991 privind brevetele de inventie.

Autoritatea competenta in ceea ce priveste inregistrarea:

O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania), O.H.I.M. (Office of Harmonization for the Internal Market -Oficiul European) sau W.I.P.O. (World Intellectual Property Organization – Oficiul International), in functie de teritoriul pe care se doreste protectia brevetului de inventie (la nivel national, comunitar sau international).
 

Model de utilitate
Modelul de utilitate protejeaza orice inventie tehnica, cu conditia sa fie noua, sa depaseasca nivelul simplei indemanari profesionale si sa fie susceptibila de aplicare industriala.

Modelul de utilitate inregistrat confera titularului sau un drept exclusiv de exploatare a inventiei pe intreaga durata si de a interzice efectuarea fara consimtamantul sau a urmatoarelor acte: fabricarea, folosirea, oferirea spre vanzare, vanzarea sau importul in vederea folosirii, oferirii spre vanzare ori vanzarii inventiei protejate prin model de utilitate.

Titlul de protectie este certificatul de model de utilitate acordat de catre autoritatea competenta, si care garanteaza titularului/inventatorului sau succesorului sau in drepturi, protectia inventiei tehnice pentru o perioada de 6 ani; pe baza solicitarii in scris, se poate obtine reinnoirea protectiei pentru inca doua perioade a cate 2 ani, durata modelului de utilitate neputand depasi 10 ani de la data de depozit.

Reglementare juridica: Legea 350/2007 privind modelele de utilitate.

Autoritatea competenta in ceea ce priveste inregistrarea:

O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania), O.H.I.M. (Office of Harmonization for the Internal Market -Oficiul European) sau W.I.P.O. (World Intellectual Property Organization – Oficiul International), in functie de teritoriul pe care se doreste protectia modelului de utilitate (la nivel national, comunitar sau international).