Infiintari Holdinguri

Infiintari Holdinguri in Romania

Incepand cu anul 2014, regimul de tip holding poate fi implementat si in Romania, ca urmare a unor modificari in Codul fiscal.
Societate de tip holding defineste o entitate care detine participatii in alte companii ale unui grup si al carei obiect principal de activitate il reprezinta administrarea si controlul acestor participatii.
Regimul de tip holding este utilizat pentru a permite transferul de resurse intra-grup, fara bariere operationale sau legale si fara costuri suplimentare, cum ar fi cele de natura fiscala.
Astfel, in vederea functionarii holdingului, este necesara intrunirea a doua conditii minime: scutirea de impozit pe castigurile de capital si pe dividende.
În acelasi timp, nu sunt impozitate nici veniturile din lichidare obtinute de societatea holding din vânzarea titlurilor de participare în filialele pe care le detine.
Un alt aspect important este prevazut de pragul minim de detinere a actiunilor pentru a scuti de impozit dividendele.


Astfel, in Romania, spre deosebire de Olanda sau Cipru, se impune detinerea a cel putin 10% din capitalul social al societatii de la care se incaseaza dividende, iar perioada minima este de 1 an de zile neintrerupt.


Infiintarea unui holding intruneste si o serie de avantaje, printre care:
-    Plata unui impozit de 16% pe profit si venit;
-    Scutirea de impozit pentru castigurile de capital (vânzarea titlurilor de participare, veniturilor din dividende si veniturilor din lichidare );
-    O serie de tratate de evitare a dublei impuneri.